Пројектна настава у одељењу IV/4 - Кина

Школска година 2023/2024.

"Виртуелно" путовање светом Кина

Упознавање културе и знаменитости Кине, најмногољудније земље, био је велики изазов. Различите културе, поднебље и обичаји још више су истакли ту посебност Кине.

На часовима смо упознали разне занимљивости о Кини и истакли лепоту највеће грађевине на свету Кинеског зида. "Виртуелно" смо прошетали кроз "Забрањени град", Пекинг, Хонг Конг, Шангај, Национални стадион у Пекингу који је познат као "Птичје гнездо", као и кроз друга занимљива места.

Организовали смо радионицу калиграфије са гошћом Николином Венеручи. У току паралелног изучавања Србије и Кине, радионица калиграфије је била посвећена и једној и другој држави. Ученици су са задовољством писали калиграфска слова.

Ритуално испијање чаја у Кини посебно се везује за одабир чајника и шоље, што су ученици имали прилике да виде на часовима.

Без обзира на боју коже, физички изглед, начин исхране, ми смо Кину доживели као блиску и веома лепу државу.

Држање до бонтона је посебно било истакнуто на нашој радионици коришћења кинеских штапића. Ученици су уживали у испробавању нудли са кинеским штапићима.

Ова земља, позната по Кинеском зиду, Брус Лију, култури испијања чаја је била једно дивно виртуелно путовање коме ћемо се увек радо вратити.