Поштовани родитељи,

На овом месту можете наћи текстове и приручнике које смо издвојили за вас, а односе се на тему превенције насиља. Циљ нам је, да у сарадњи са вама, створимо окружење у коме ће се свако дете осећати безбедно и моћи неометано да се развија и учи. Зато смо га и насловили „Да растемо безбедно“.

 

Приручник „Шта је данас било у школи?“ настао је у склопу програма „Школа без насиља“ (УНИЦЕФ). Приручник нуди практичне савете – како помоћи детету које трпи насиље, шта радити ако је наше дете насилно, или ако је део већине која не реагује...и упућује на заједничко деловање, сараднички однос школе, родитеља и деце.

https://www.unicef.org/serbia/publikacije/sta-je-danas-bilo-u-skoli

 

На платформи „Чувам те“ осим низа чланака који се односе на тему безбедности деце можете наћи и неколико онлајн обука намењених родитељима.

https://cuvamte.gov.rs/obuke/onlajn-obuke-za-roditelje/

 

На следећем линку ћете наћи дигитални водич - „Деца и интернет – паметно од почетка“. Овај водич је намењен свима онима који учествују у васпитању и образовању деце и желе да се информишу о томе на које начине могу да допринесу безбедном и конструктивном коришћењу дигиталних уређаја и интернета код деце предшколског и млађег школског узраста.

https://digitalni-vodic.ucpd.rs/

 

Брошура за родитеље – „Деца и интернет – паметно од почетка“

http://ucpd.rs/wp-content/uploads/2019/03/brosura-za-roditelje.pdf

 

Приручник „Одрастање у демократској породици“ намењен је родитељима и, поред демократије у породичном окружењу, укључује, између осталог, и теме као што су: мобилни телефон, кућни љубимац, сукоби између браће и сестара, агресивност...

https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-growing-up-democratic-family-SRP.pdf

 

Платформа „Паметно и безбедно“ Националног контакт центра за безбедност деце на интернету нуди садржаје за децу, родитеље и наставнике - разврстане према узрасту детета (до 8 година, 9-12 година и тинејџери 13+)

https://pametnoibezbedno.gov.rs/roditelji/