Пројектна настава у одељењу III/4 - Италија

Школска година 2022/2023.

"Виртуелно" путовање светом

Наше "виртуелно" путовање овог месеца нас је одвело у једну од најлепших држава света - Италију. Дивна држава, колевка многих уметности, нуди велики број ремек дела и богато културно наслеђе.

Да ли је торањ у Пизи случајно накривљен или намерно? Ко је "Давид"? Да ли је одгонетнут тајанствени осмех Мона Лизе? Зашто се Колосеум звао Флавијев амфитеатар? Како се прославља Карневал у Венецији?... Само су нека од питања која смо обрађивали на нашем "виртуелном" путовању.

У оквиру креативне секције организовали смо угледни час у "Галерији 73". Веома лепо представљање ове државе, веродостојно је приказао наш гост италијан Матео Венеручи. Кроз дивну презентацију о Италији, присутни су могли да упознају знаменитости, лепоте и језик ове дивне државе. Кроз презентацију су се смењивали слајдови о географском положају и облику Италије на карти, главном граду и другим значајним градовима, пореклу и настанку Нутеле, о значајним уметницима: Леонарду Да Винчију, Микеланђелу, Ботичелију... О активним вулканима: Везуву, Етни и Стромболију, о спортским личностима и свету моде...

Веома леп и детаљан приказ Италије увеличан је нашим малим карневалом. На радионици коју смо одржали направили смо маске по угледу на Карневал у Венецији. Наши ученици су у костимима и раскошним хаљинама са маскама на лицу уз италијанску музику прошетали "Галеријом 73". Прелепа атмосфера уз италијанску музику одвела нас је у дивну Италију.

Гости су уживали у презентацији, карневалу и музичком извођењу ученица Дуње Весић (Факултет музичке уметности) и Симоне Остојић (Музичка школа "Ватрослав Лисински") као и у многобројним изложеним маскама, сликама и сувенирима са знаменитостима Италије.

Фотографије са карневала свакако ће бити веома драгоцене у нашој ризници са путовања.